mubu.cz
Můj profil        Vyhledávání
HLAVNÍ STRÁNKAZPRÁVYKULTURAZVÍŘATA

Vyzrajte na drahou zeleninu v obchodech. Tyhle druhy si můžete snadno vypěstovat doma

Autor: Amaya Fonseca Sardá
TwitterFacebook
11. 11. 2021, 15:51
Amaya Fonseca Sardá

Sníte o vlastní zahrádce, ale bydlíte v bytě? Samotná absence zahrady vám naštěstí nebrání v tom, abyste si doma – byť v omezené míře – pěstovali sami některé druhy zeleniny. V dnešním článku vám povíme, které to jsou a jak na to.

Bazalka
Bazalka
Foto: Monika Grabkowska / Unsplash

Pěstování zeleniny doma je skvělým nápadem hned z několika různých důvodů. Za prvé je zkrátka zábavné pozorovat, jak lze i na relativně malém kousku prostoru a bez nutnosti hrabání, kypření, hnojení a dalších úkonů vypěstovat vlastní zeleninu.

Do pěstování vlastní domácí zeleniny, bylinek a koření můžete případně zapojit i své ratolesti. Naučí se základům pěstování, uvidí, že potraviny není nutné vždy vyhazovat, ale že je lze také účinně a efektivně recyklovat a osvojí si užitečného koníčka.

Na tom, že je zelenina zdravá a prospěšná – obzvlášť ta domácí – se také jistě všichni shodneme. A pěstováním vaší vlastní zeleniny můžete také ušetřit pár korun z domácího rozpočtu. Co všechno si můžete doma pěstovat a jak na to?

Jarní cibulka – stačí jen sklenice s vodou

Jarní cibulku najdete na pultech obchodů i v podzimním a zimním období. Chcete si zajistit dostatek této lahodné zeleniny po celý rok? Pokaždé, když při vaření spotřebujete jarní cibulku, ponechte si její spodní bílou část. Umístěte ji do nádobky s vodou tak, aby zárodky kořínků na její dolní části byly ponořené, a nezapomínejte každý den měnit vodu.

Nejpozději do dvou týdnů můžete začít sklízet. Jarní cibulku můžete využít při vaření polévek, hlavních jídel, do salátů, ale můžete si ji – nadrobno nakrájenou – nasypat například na krajíc čerstvého chleba, namazaný lahodným máslem.

Řapíkatý celer aneb vitaminová bomba z kuchyňského parapetu

V posledních letech se veliké oblibě těší také řapíkatý celer. Tato zelená plodina, vhodná do polévek, hlavních jídel i smoothies, je doslova nabitá vitaminy a dalšími prospěšnými látkami. Chtěli byste si doma vypěstovat vlastní úrodu řapíkatého celeru? Můžete snadno recyklovat ten, který jste si přinesli z posledního nákupu.

Podobně jako u jarní cibulky budete potřebovat spodní část se zárodky kořínků. Umístěte ji do misky s vodou, kterou každý den vyměňujte. Jakmile zaregistrujete, že ze středu začínají vyrůstat první zelené lístky, opatrně celer přesaďte do květináče s hlínou a nezapomínejte na pravidelnou zálivku.

Petrželová nať do polévky i pro zdraví

Vařili jste nedávno lahodnou omáčku nebo polévku a použili jste při vaření kořen petržele? Horní část kořene, ze které vyrůstá zelená nať, tentokrát nevyhazujte. Ponořte ji do misky s čistou vodou, kterou budete každý den vyměňovat.

Po několika dnech vám z odřezku, ponořeného do vody, začnou vyrůstat první svěží zelené lístky petrželové nati, které můžete použít do polévek, pomazánek, a pro celou řadu dalších účelů. Mimochodem – věděli jste, že žvýkání malého množství čerstvé zelené petrželové natě vám zajistí svěží dech a uleví vám od nepříjemného zavodnění?

Žampiony snadno a (relativně) rychle

Podlehli jste lahodné chuti žampionové polévky nebo krémové omáčky se žampiony a smetanou? Až si příště přinesete z obchodu svou várku žampionů, odřízněte pouze kloboučky, a nožičky zasaďte do vlhkého substrátu.

Pokud nezanedbáte pravidelnou zálivku, můžete už po několika málo dnech zaznamenat, že vám ze substrátu začínají opět růst zasazené houby. Při troše štěstí a s velkou dávkou trpělivosti a pečlivosti můžete tento proces opakovat takřka donekonečna.

Bazalka, koriandr, citronová tráva, máta…

Doma si s troškou úsilí můžete vypěstovat také koření a bylinky, jako je třeba bazalka, koriandr, máta nebo třeba citronová tráva. Je jen na vás, pro co se rozhodnete, protože uvedený způsob pěstování lze uplatnit u celé řady rostlin. 

Nejprve pečlivě vyberte malou část rostliny, která není nijak poškozená, neusychá, ani není ničím napadená. Vybrané části rostliny opatrně ponořte do sklenice s čistou vodou, kterou budete pravidelně vyměňovat, a pozorujte, jak se na spodní části rostliny začnou časem objevovat kořínky.

Jakmile bude kořínků dostatek, můžete rostlinku opatrně přesadit do vhodné nádoby s hlínou, zajistit jí správný poměr tepla, světla, pravidelné zálivky a kochat se tím, jak vám nová úroda doslova roste před očima.


Štítky: Zelenina, Potraviny, Jídlo
Autor: Amaya Fonseca Sardá, Zdroj: Prozeny.cz, prima-receptar.cz, almanac.com


  Diskuze (0 příspěvků)


Témata




EnergoZrouti.cz - zprávy, které hýbou světem