mubu.cz
Můj profil        Vyhledávání
HLAVNÍ STRÁNKAZPRÁVYKULTURAZVÍŘATA

Včelí med je zázračný lék i nejlepší přírodní sladidlo. Znáte všechny jeho druhy?

Autor: Amaya Fonseca Sardá
TwitterFacebook
24. 11. 2021, 17:04
Amaya Fonseca Sardá

Med je pro spoustu lidí neocenitelnou součástí výbavy spíže. Používá se nejen k doslazení čajů, ale také k výrobě smootihes, při vaření nebo pečení. Jaké druhy medu známe a jaké jsou jeho blahodárné účinky?

Med květový akátový
Med květový akátový
Foto: Gasfull / Pixabay

Medovicový, květový i smíšený. Podoby medu jsou pestré

Med můžeme rozdělit do tří různých kategorií – medovicový, květový a smíšený. Jak název napovídá, pochází květový med z nektarů květů rostlin. Mívá obvykle světlou barvu v žlutých až hnědých odstínech, a vyznačuje se také poměrně vysokým obsahem glukózy. 

Medovicový med může být někdy označován také jako lesní nebo letní med. Tento med pochází z medovice, která je metabolickým produktem některých druhů stejnokřídlého hmyzu. Tento hmyz se živí mízou jehličnatých i listnatých stromů, a právě přebytky cukru z této mízy se nazývají medovice. Ta se uchycuje na listech nebo na jehličí, odkud ji sbírají včely, které z ní tvoří med. Medovicový med se vyznačuje výraznou chutí, tmavší barvou, a také pomalejším tempem krystalizace.

Jako smíšený med pak označujeme ten, který je vyroben ze směsi květového (nektarového) a medovicového medu, aniž by výrazněji převažoval některý z druhů. Smíšený med mívá obvykle tmavší barvu a podobně jako medovicový med pomaleji krystalizuje.

Lipový med – oblíbená klasika

Lipový med patří mezi nejoblíbenější, a je často označován za jeden z nejlepších. Vyznačuje se charakteristickou výraznou vůní i chutí, a je vychvalován pro své protizánětlivé a léčivé účinky. Nejčastěji se používá k doslazení horkého čaje v rámci prevence či léčby nejrůznějších onemocnění dýchacích cest.

Lipový med usnadňuje vykašlávání, umí pomoci snížit horečku, a je také skvělým pomocníkem při předcházení nachlazení a podobných neduhů.

Slunečnicový med aneb poklad z lékárny

Slunečnicový med seženeme nejčastěji v lékárně, někdy také v prodejnách zdravé výživy. Je ideálním prostředkem k zotavení organismu, který byl oslaben bojem s nemocí, stresem nebo náročnějším životním obdobím. Bývá zbarven zlatě až červeně, a je také výborným zdrojem energie.

Slunečnicový med obsahuje také velké množství prospěšných bílkovin, minerálů a vitamínů, a je také výborným zdrojem jednoduchých a snadno stravitelných cu­krů.

Řepkový med – zdravá vitamínová bomba

Řepkový med je považován za velice zdravý. Mívá různé odstíny žluté barvy, po ztuhnutí se může zbarvit až do bíla. Vyznačuje se kromě jiného bohatým obsahem brassinosteroidů, což jsou látky, které mohou mít za jistých okolností příznivý účinek v prevenci a léčbě nádorových onemocnění.

Řepkový med má jemnou chuť, rychle krystalizuje, a často se používá například také při výrobě medoviny. Vyznačuje se velkým obsahem glukózy, díky čemuž je relativně zdravou energetickou bombou a skvělým pomocníkem při boji s únavou.

Pohankový med – vzácný poklad s originální chutí

Pohankový med patří mezi vzácnější druhy, to ale není jediná vlastnost, kterou se od ostatních druhů medů tak trochu liší. Je o něco méně sladký a chuť pohanky v sobě rozhodně nezapře, proto nemusí zachutnat každému.

Kdo si jej oblíbí, získá v něm bohatou dávku vitamínů B1, B2, B3, C, hoříčku, rutinu a vápníku. Pohankový med má blahodárné účinky zejména na naše játra, cévy, žíly nebo ledviny, a doporučuje se konzumovat jej tepelně nezpracovaný.

Akátový med, jedinečný a s charakteristickou chutí

Jak název napovídá, pochází akátový med z květů trnovníku akátu. Jedná se o poměrně vzácný med, který je charakteristický svou žlutou až lehce nazelenalou barvou, vysokým podílem fruktózy, tekutou konzistencí a jemným aromatem.

Akátový med je řazen mezi vzácnější, ale také vysoce kvalitní druhy medu. Má příznivé účinky na překyselený žaludek, pomáhá ale také při celé řadě dalších trávicích potíží. Umí účinně zmírnit křeče a má mírně projímavé účinky. Akátový med je vhodný také pro vaření. 

Manukový med aneb zázračná superpotravina

Lidé, kteří se v medu vyznají, často označují manukový med nejrůznějšími superlativy. Není se čemu divit – tento med, který se získává z keře, vyskytujícího se v oblastech Austrálie a Nového Zélandu, má totiž celou řadu blahodárných účinků na lidské zdraví.

Manukový med je doslova nabitý vitamíny skupiny B, zinkem, železem a antioxidanty. Je výborným a vysoce účinným pomocníkem v boji proti nejrůznějším infekcím, zánětům, kožním problémům nebo žaludečním potížím. Manukový med lze používat nejen vnitřně, ale například také coby součást obkladů v terapii hojení ran.


Štítky: Med, Zdraví, Druhy medu
Autor: Amaya Fonseca Sardá, Zdroj: Vareni.cz, ireceptar.cz, ekovcelar


  Diskuze (0 příspěvků)


Témata




EnergoZrouti.cz - zprávy, které hýbou světem