mubu.cz
Můj profil        Vyhledávání
HLAVNÍ STRÁNKAZPRÁVYKULTURAZVÍŘATA

Tajné kouzlo japonské kuchyně, které vás při podzimu rozhodně zahřeje

Autor: Alžběta Komrsková
TwitterFacebook
1. 11. 2021, 15:30
Alžběta Komrsková

Když se řekne japonská kuchyně, většina z nás si pravděpodobně vybaví sushi či saké. Země vycházejícího slunce nám toho může nabídnout mnohem více – už jste vyzkoušeli proslulý ramen? Pokud ne, máme pro vás jednoduchý recept, díky kterému si ho zamilujete.

Japonský vývar ramen
Japonský vývar ramen
Foto: Bon Vivant / Unsplash

Zatímco příprava sushi může nezkušenému člověku zabrat klidně dvě hodiny, ramen připravíte během několika málo minut. Právě rychlá příprava a výborná chuť jsou důvodem, proč ramen získává na čím dál větší popularitě. Pokud jste o této japonské specialitě ještě neslyšeli, či byste si ji rádi připravili doma, jste na správném místě. V dnešním článku si toto jídlo nejen stručně představíme, ale také pro vás máme recept, který zvládnete na první pokus.

Co je to ramen?

Pokud stále tápete, co to ten ramen vlastně je, máme pro vás jasnou odpověď – jedná se jednoduše o masový či zeleninový vývar s pšeničnými nudlemi a řadou dalších přísad. O jeho původu existuje opravdu velká spousta teorií i legend, tou nejpravděpodobnější je ta, že ramen vznikl prostě jako levné a syté jídlo pro dělníky.

A právě jeho sytost je kromě rychlé přípravy hlavním důvodem, proč je po celém světě ramen tak oblíbený. Díky výživnému vývaru doplněnému masem, zeleninou, houbami a především nudlemi zasytí, aniž by se po něm člověk cítil těžce. Vše navíc doplňuje výborná chuť i vůně. Ramenu prostě nelze odolat!

Druhy ramenu

Stejně jako bychom v naší tradiční české kuchyni nalezli celou řadu vývarů a nejrůznějších polévek, i japonská kuchyně nabízí hned několik variant svého slavného ramenu. Mezi hlavní příchutě ramenu patří Shio, Shoyu a Miso, tedy slaný, se sojovou omáčkou a s miso omáčkou. Kromě těchto příchutí ovlivňuje výslednou chuť ramenu také například použitý vývar a další ingredience, které mohou být opravdu rozmanité. Díky své verzatilnosti je ramen populární i mezi vegetariány či vegany, kteří ho snadno zvládnout přizpůsobit svým potřebám. Stačí místo masa přidat oblíbené houby, tofu či zeleninu.

Jak připravit ramen?

Přestože dokonalý ramen může vyžadovat o něco složitější přípravu a dražší ingredience, máme pro vás recept, který zvládne i naprostý začátečník. Většinu z potřebných surovin navíc často máme ve spíži, přestože jsme ramen ještě nepřipravovali, případně se dají snadno vynechat či nahradit dostupnou alternativou. I sa­motný postup je opravdu jednoduchý. Vyzkoušejte tedy tento recept i v případě, že patříte mezi sváteční kuchaře a na složitější jídla se běžně netroufáte. A co tedy budeme potřebovat?

 

Ingredience:

·         Miso omáčka

·         Chili pasta (pokud nemáte rádi ostrá jídla, můžete ji vynechat)

·         Sezamová semínka a olej

·         Domácí kuřecí či zeleninový vývar (v případě, že jste vegetariáni)

·         Bílý pepř

·         Česnek

·         Čerstvý zázvor

·         Rýžový ocet

·         Sójová omáčka

·         Nudle na ramen (pšeničné)

·         Nastrouhaná mrkev či jiná zelenina

·        Vejce na nahniličko či natvrdo, uvařené maso, kukuřice či jiné ingredience dle vaší chuti na dozdobení

 

Začneme tím, že si na pánvi zahřejeme olej, na kterém osmahneme zázvor a česnek. Poté přidáme zeleninu (v našem případě mrkev) a necháme ji změknout. Přidáme předem připravený vývar, ocet, bílý pepř sójovou omáčku a chilli omáčku. Necháme probublat přibližně pět minut. Ochutnáme a v případě chuti přidáme omáčky nebo koření dle chuti.

Zatímco se nám vaří vývar, připravíme si dle návodu nudle. Jakmile jsou hotové, zchladíme je studenou vodou a nachystáme do misky. Poté zalijeme hotovým vývarem a dozdobíme dle chuti vařeným vejcem, masem, zeleninou nebo sezamovými semínky. Dobrou chuť!

 


Štítky: Ramen, Japonská kuchyně, Recept
Autor: Alžběta Komrsková, Zdroj: justonecookbook.com


  Diskuze (0 příspěvků)


Témata




EnergoZrouti.cz - zprávy, které hýbou světem