mubu.cz
Můj profil        Vyhledávání
HLAVNÍ STRÁNKAZPRÁVYKULTURAZVÍŘATA

Stravujte se sezónně: Podzimní potraviny, které prohřejí organismus

Autor: Alžběta Komrsková
TwitterFacebook
21. 9. 2021, 06:32
Alžběta Komrsková

Podzim je nejen období pošmourného počasí, ale také sklizně mnoha lokálních plodin. Na kterých si pochutnat, abychom se zahřáli v podzimním nečase?

Zelenina na polévku
Zelenina na polévku
Foto: RitaE / Pixabay

Přichází podzim a s ním i období sklizně mnoha druhů podzimních plodin, mezi které patří například dýně, brambory či kořenová zelenina. Pokud se tedy snažíte kupovat lokální a sezónní potraviny, ať už z hlediska jejich menšího ekologického zatížení, bio kvality či podpory lokálních farmářů, vězte, že jejich konzumací také prospíváte svému zdraví. Lidský organismus totiž funguje v souladu s rytmem přírody a na podzim je tedy vhodné používat potraviny, které nejen zasytí, ale také prohřejí váš organismus.

Den začněte kaší

Pokud vás trápí ranní vstávání za tmy, zkuste vyměnit klasický studený jogurt s müsli za teplou ovesnou kaši se skořicí a jablky nebo hruškami. Pokud máte trochu času navíc, oslaďte si život skvělými podzimními lívanci s javorovým sirupem a vlašskými ořechy. Zahřejí vás také například francouzské tousty se skořicí.

Polévky na všechny způsoby

Polévka je jedním z typických jídel (pokud tedy vynecháme proslulou studenou polévku gazpacho), kterých bychom si měli dopřát během podzimu do sytosti. Nejen, že nezatíží organismus, ale také pěkně prohřejí i v té největší plískanici. A jaké polévky jsou právě teď v sezóně?

Chybu určitě neuděláte s kořenovou zeleninou. Vyzkoušet můžete například klasickou zeleninovou polévku z celeru, kořene petržele a mrkve, kterou můžete zahustit bramborami a doplnit čerstvou petrželkou, která stále ještě roste na záhoncích či květináčích na okenním parapetu.

Skvělou podzimní volbou jsou i krémové polévky z dýně či cukety, které mají příjemně hutnou konzistenci. Pokud vás trápí časté nachlazení, můžete do dýňové polévky přidat špetku čerstvého zázvoru. Typicky podzimní atmosféru vyvolá i voňavá bramboračka z čerstvě nasbíraných hub. Pokud vás česká klasika zrovna neláká, vsaďte třeba na boršč, na kterém si nejen pochutnáte, ale také jím doplníte spoustu vitamínů.

I u hlavních jídel vsaďte na kořenovou zeleninu

Kořenová zelenina nesmí chybět ani v hlavním chodu. Vyzkoušejte například pečenou dýni či například pečené brambory, mrkev a kořen petržele. Skvěle si pochutnáte i na fazolovém guláši s bramborami. Pokud máte raději exotičtější jídla, mezi prohřívací jídla patří například ostré indické kari, ať už ho doplníte rýží či bramborami, které jsou zrovna v sezónně. A když už jsme u těch brambor, nezapomeňte si uvařit nesmrtelnou podzimní klasiku, bramborové placky se zelím, kterým doplníte vitamín C. Pokud se vám vydařila úroda cukety, vězte, že právě cuketa posune vaše bramboráky na novou úroveň.

A jelikož neodmyslitelnou součástí podzimu jsou dýně, na závěr pro vás máme opravdu jednoduchý recept na výborné dýňové rizoto, které vás okouzlí svou krémovou chutí.

Dýňové rizoto

Potřebovat budeme dýni hokkaido, olej, ½ hrnku rýže, 1,5 hrnku zeleninového vývaru, cibuli, sušený tymián a sůl.

Zatímco se nám na plotýnce ohřívá vývar, nakrájíme si cibuli na kostičky a dýni na velké kostky. Poté do hrnce dáme trošku oleje, na kterém osmažíme dýni spolu s tymiánem a troškou soli. Potom snížíme plamen, přiklopíme a necháme podusit.

Mezitím si na velké pánvi zesklovatíme cibuli, přidáme rýži a po chvíli postupně zaléváme vývarem. Zatímco se vaří rýže, zkontrolujeme dýni. V případě, že není hotová, ji podlijeme trochou vody a necháme ještě chvíli podusit. Jakmile je rýže měkká, rozmačkáme uvařenou dýni a vmícháme do rýže. Na závěr ozdobíme tymiánem a případně i dýňovými semínky.

Dobrou chuť!

 

 


Štítky: Jídlo, Podzim, Recepty
Autor: Alžběta Komrsková, Zdroj: RED


  Diskuze (0 příspěvků)


Témata




EnergoZrouti.cz - zprávy, které hýbou světem