mubu.cz
Můj profil        Vyhledávání
HLAVNÍ STRÁNKAZPRÁVYKULTURAZVÍŘATA

Šípky – poklad podzimu. Jak je sbírat a co všechno z nich můžete připravit?

Autor: Amaya Fonseca Sardá
TwitterFacebook
19. 9. 2021, 12:25
Amaya Fonseca Sardá

Podzim přeje sběru šípků. V září se šípkové keře doslova červenají těmito plody, které jsou bohaté na vitamin C. Poradíme vám, jak sbírat šípky, jak na sušení šípků a jak z nich připravit například šípkový čaj, šípkové víno nebo třeba slazený šípkový džem.

Usušené šípky
Usušené šípky
Foto: Katya /Pexels

Každé roční období se vyznačuje také možností sklizně specifických rostlin a plodů. S podzimem jsou spojené také šípky. Keře, bohatě obsypané lákavě červenými lesklými plody, lemují touto dobou nejednu cestu, a spousta lidí se s nadšením pouští do sběru šípků. Jak a proč byste měli šípky sbírat, k čemu všemu lze tyto dary přírody využít a jakým způsobem sa dají nejlépe zpracovávat?

Sbírejte jen zralé plody, dejte si pozor na trny a vlhkost

Důležitou zásadou při podzimním sběru šípků je kontrola zralosti. Jak poznat zralé šípky? Uzrálý plod šípku se může pochlubit výrazně červenou barvou a lesklou, pevnou, dokonale hladkou slupkou. Při sběru šípků se vám rozhodně nevyplatí spokojit se s plody, které jsou nedozrálé nebo které začínají být přezrálé. Jen uzrálé šípky vám poskytnou tu správnou dávku vitaminu C.

Při procházce kolem šípkových keřů určitě vaší pozornosti neunikl fakt, že jsou poseté pichlavými trny. Tyto trny někdy dokáží sběr šípků znepříjemnit. Pokud vydáte na sběr šípků, nezapomeňte se vyzbrojit silnějšími rukavicemi (pracovními či zahrádkářskými), hodit se vám budou i kvalitní nůžky.

Pozornost při sběru šípků věnujte také tomu, do čeho budete svou sklizeň ukládat. Vlhkost je pro šípky doslova fatální, proto dejte přednost raději proutěnému košíku, plátěné tašce, nebo třeba papírovým sáčkům či papírové tašce. Igelitová nákupní taška ani igelitový sáček není při sběru šípků dobrou volbou.

Pečlivě přebírejte, důkladně očistěte. Šípky lze sušit i v troubě

Poté, co se se svou sklizní šípků vrátíte domů, byste se co nejdříve měli pustit do jejich důkladné očisty. Šípky nejprve omyjte vodou – pro tyto účely je můžete vložit třeba do cedníku. Po omytí následuje sušení, ke kterému bude nejvhodnější čistá bavlněná utěrka. Rozhodně neuškodí, když po první osušení šípky ještě rovnoměrně rozložíte na čistý, suchý povrch.

Poté se můžete pustit do detailnější očisty. Šípky pečlivě zbavte všech případných nečistot, lístků, větviček a dalšího nežádoucího materiálu. Poté, co jsou šípky důkladně očištěné, se můžete směle pustit do jejich sušení.

Jak sušit šípky? Ideální volbou je kvalitní sušička, která vám zaručí rychlé a šetrné sušení, při němž šípky nepřijdou o drahocenný vitamin C. Při sušení šípků v sušice se řiďte pokyny výrobce. 

Můžete ale vyzkoušet také sušení šípků v troubě. Pokud se rozhodnete sušit šípky v troubě, nastavte ji nejprve na nejnižší možnou teplotu, která by neměla být vyšší než 70°. Jak poznat dobře usušené šípky? Napoví vám jejich zbarvení, které by mělo být oranžové až tmavě hnědé. Správně usušené šípky se také velice snadno drolí, neměly by být na dotek měkké. Sušení věnujte opravdu velkou pozornost, aby vám šípky nezplesnivěly.

Šípkový nemusí být jen čaj. Připravte si marmeládu nebo třeba likér

Šípkový čaj recept

Nejčastěji se z šípků připravuje čaj. Abyste se při jeho přípravě nepřipravili o živiny, začněte s ní již den předem. Sušené šípky nejprve rozdrťte v hmoždíři a zalijte ideálně studenou vodou v poměru dvou lžic drti na jeden litr vody. Tuto vytvořenou směs nechte přes noc louhovat. Druhý den nálev pomalu zahřejte na 70°, nenechávejte v žádném případě přejít varem. Hotový čaj přeceďte přes plátýnko, použít můžete i filtr nebo husté sítko.

Slazený šípkový džem

Vaření využijete při přípravě slazeného šípkového džemu. Šípky zalijte vodou, uvařte doměkka a poté propasírujte přes husté sítko nebo plátýnko. Přidejte cukr (na 1kg protlaku 450 g cukru) a za stálého míchání nechte projít mírným varem. Horkým džemem plňte čisté skleničky, uzavřete víčkem a nechte vychladnout dnem vzhůru.

Šípkové víno recept

V chladných zimních dnech můžete své návštěvy potěšit také šípkovým vínem. Jak připravit šípkové víno? Do hrnce nalijte tři litry vody a přidejte 1,4 kilogramu cukru. Svařte a poté směs nechte dokonale vychladnout. 1,5 kilogramu šípků vložte do velké čisté sklenice a zalijte vychladlou směsí, zakryjte pergamenovým papírem a zavažte.

Po týdnu můžete přidat koření – hřebíček, skořici a nové koření. Znovu zakryjte pergamenovým papírem a nechte stát na chladném temném místě alespoň tři měsíce. Ve chvíli, kdy všechny šípky klesnou ke dnu a ve sklenici se nachází krásně čirá tekutina, můžete víno přelít do suchých čistých lahví a nechat ustát.


Štítky: Šípky, šípky sběr, šípky recepty
Autor: Amaya Fonseca Sardá, Zdroj: ireceptar.cz, recepty.cz, kreativnitechniky.cz


  Diskuze (0 příspěvků)


Témata




EnergoZrouti.cz - zprávy, které hýbou světem