mubu.cz
Můj profil        Vyhledávání
HLAVNÍ STRÁNKAZPRÁVYKULTURAZVÍŘATA

Přichází sezóna Pumpkin Spice Latté: Jak si ho připravit doma?

Autor: Alžběta Komrsková
TwitterFacebook
22. 9. 2021, 08:10
Alžběta Komrsková

S přicházejícím podzimem zahltí nejen kavárny, ale také sociální sítě skrz na skrz podzimní specialita – Pumpkin Spice Latté. Pokud nechcete nechat v kavárně celé jmění, máme pro vás recept, jak si ho uvařit v pohodlí domova.

Pumpkin Spice Latté
Pumpkin Spice Latté
Foto: Valeriia Miller / Pexels

Pumpkin Spice Latté, čili latté s kořením na dýňový koláč. Tento americký trend k nám přišel před pár lety spolu s nejmenovaným řetězcem kaváren, které se staly nedílnou součástí velkých českých měst, ale dnes latté s dýňovým sirupem a perníkovým kořením v různých variací najdete v téměř každé kavárně. Pokud však nechcete nechat v kavárně za šálek kořeněného latté celé jmění, máme pro vás recept, jak si tuto podzimní dobrotu připravit v pohodlí domova a přesně podle sebe.

Jak na domácí dýňový sirup?

Než se pustíme do přípravy samotného latté, je potřeba si uvařit jednu nezbytnou ingredienci, která nápoji dodává nejen typickou chuť, ale i název. Přestože si dýňový sirup můžete koupit ve většině obchodů či kavárně, odkud originální Pumpkin Spice Latté pochází, není nic snadnějšího, než si ho připravit doma. Nejen, že vás přijde mnohonásobně levněji, ale také si ho rovnou můžete vyrobit pár skleniček do zásoby.

Jak vyplývá z názvu, nejdůležitější ingrediencí dýňového pyré je dýně. Přestože existuje celá řada dýňových odrůd, pro naše potřeby je tím pravým kandidátem dýně Hokkaidó. Vybereme nějaký menší kousek, rozpůlíme a položíme rozpůlenou stranou dolů na plech. Pak stačí jen dýni podlít vodou, zapnout troubu na 200 stupňů Celsia a nechat péct hodinu až hodinu a půl. Jakmile jde slupka propíchnout vidličkou, dýně je hotová.

Jakmile nám dýně vychladne, vydlabeme z ní dužinu, kterou v mixéru rozmixujeme dohladka. A dýňové pyré je na světě! Oddělíme přibližně hrnek pyré. Mezitím si v hrnci smícháme hrnek vroucí vody a přibližně 150 gramů třtinového cukru a lžičkou vanilkového cukru. Jakmile se cukr rozpustí, přidáme dýňové pyré a dobře promícháme metličkou, abychom neměli v sirupu hrudky. Na závěr přecedíme přes jemné sítko a máme hotovo! Výsledný sirup přelijeme do skleněné láhve a skladujeme v lednici, kde vydrží přibližně čtrnáct dní.

Ten správný výběr koření

Jakmile máme hotový dýňový sirup, je čas přistoupit k výběru koření, které dodá latté jeho typickou vůni a chuť. Každý si časem vytvoří svůj oblíbený poměr jednotlivých koření, ale pro začátek uvádíme alespoň orientační množství:

  • Jedna čajová lžička mleté skořice
  • Půl čajové lžičky kardamomu
  • Půl čajové lžičky nového koření
  • Půl lžičky mletého muškátového oříšku
  • Půlka vanilkového lusku

Pro milovníky štiplavější chuti je možnost přidat špetku zázvoru a pro vánoční vůni trošku hřebíčku.

Čas na přípravu Pumpkin Spice Latté

Dýňový sirup i koření máme nachystáno, je čas pustit se do přípravy samotného latté! Začneme tím, že si přichystáme dva hrnky mléka. Druh můžete vybrat podle uvážení – ať už zvolíte rostlinné, polotučné nebo plnotučné, výsledek bude vždy výborný! Dále budeme potřebovat lžíci hnědého cukru, tři lžíce dýňového sirupu a půl lžičky promíchaného pumpkin-spice koření (které jsme si připravili v předchozím kroku) a především půl hrnku horké, silné kávy – ideálně zapomeňte na instantní kávu a připravte espresso.

V malém hrnci za stálého míchání zahřejeme mléko, dýňový sirup a hnědý cukr. Pozor, směs by neměla přesáhnout bod varu! Jakmile je směs zahřátá, sundáme ji z plotny a přimícháme nachystané koření a vanilku. Přilijeme kávu a šleháme metličkou, dokud není směs krásně krémová a nadýchaná. Poté přelijeme do dvou hrnečků, ochutnáme a případně dosladíme podle chuti. Na závěr vše ozdobíme například kopečkem šlehačky a lehce posypeme kořením. Podáváme teplé samostatně nebo například k oblíbenému zákusku. Dobrou chuť!

 


Štítky: Pumpkin spice latté, Káva, Recept
Autor: Alžběta Komrsková, Zdroj: RED


  Diskuze (0 příspěvků)


Témata




EnergoZrouti.cz - zprávy, které hýbou světem