mubu.cz
Můj profil        Vyhledávání
HLAVNÍ STRÁNKAZPRÁVYKULTURAZVÍŘATA

Prázdniny končí, sezóna cuket začíná. Víme jak s touhle dobrotou potěšit i děti

Autor: Markéta Bártová
TwitterFacebook
22. 8. 2021, 16:00
Markéta Bártová

Na konci srpna se nejen zahrádkářům plní spižírny zeleninou a to zejména cuketami. Ty jsou velmi oblíbené v kuchyni nejen jako součást hlavních jídel ale i dezertů a upravit se dají na spoustu způsobů.

Cuketa
Cuketa
Foto: congerdesign /Pixabay

Každý rok, téměř ve stejný čas spousta z nás hledá inspiraci kolem využití cuket. Tato zelenina je skvělá nejen pro svou jedinečnou chuť, ale také ve velkém množství použití, ať už na různé saláty, dušená jídla či pečení.

Zelenina, kterou zmákne i farmářský začátečník

Pokud nemáte to štěstí, že by vám cukety ze své zahrádky někdo věnoval a zároveň se vám nechtějí kupovat v obchodě, není nic lehčího než si vypěstovat cukety vlastní. Tato zelenina patří totiž k těm, které se pěstují velice snadno a navíc netrpí téměř žádnými chorobami.

K jejich pěstování vám stačí větší záhon, semenáčky a případně bio hnojivo. Při dostatečné péči můžete první plody sklízet už za 60 – 65 dnů od výsevu a mít svou vypěstovanou zeleninu, na kterou jistě budete pyšní.

Tipy na zpracování cuket, které si zamiluje opravdu každý

Cukety jsou všestranná zelenina a tak z nich připravíte opravdu jakékoliv jídlo. Můžete je propašovat do omáček, karbanátků ale i do buchet a různých jiných dezertů. Jejich zpracování záleží pouze na vaší fantazii, ale pokud se vám zrovna nechce nic vymýšlet, sníst se dají i syrové.

Cuketové karbanátky, placky nebo cuketové bramboráky. Slaná jídla, která nezklamou žádný mlsný jazýček. Jedná se o velmi rychlá jídla a zároveň se řadí mezi ta, která vás nebudou stát majlant. U spousty jídel můžete vyřadit maso a nahradit jej právě cuketou a máte skvělou večeři bez větší námahy.

Sladká tečka po dobrém jídle ke kávě samozřejmě nesmí chybět. Upečte si z cuket lahodnou bábovku, sušenky či chlebíček. Těsto je díky cuketě vláčné a pokud nikomu neprozradíte, že jste tam přidali cuketu, nikdo to nepozná. Především u malých strávníků je to občas oříšek a tak jim jednoduše své tajemství vláčné chuti neprozradíte.

A jako super benefit na konec, který potěší většinu z nás – cuketa obsahuje jen pár kalorií a vy si tak nemusíte tolik vyčítat ty dobré pochutiny. Cuketa je totiž velmi oblíbená zelenina do dietních jídelníčků. Připravit si můžete dietnější verzi těstovin či oblíbené pizzy.


Štítky: Cuketa, Vaření, Jídlo
Autor: Markéta Bártová, Zdroj: RED


  Diskuze (0 příspěvků)


Témata




EnergoZrouti.cz - zprávy, které hýbou světem