mubu.cz
Můj profil        Vyhledávání
HLAVNÍ STRÁNKAZPRÁVYKULTURAZVÍŘATA

Pečené čaje jsou hitem podzimu. Víme jak je připravit i proč jsou skvělým dárkem

Autor: Amaya Fonseca Sardá
TwitterFacebook
7. 10. 2021, 16:40
Amaya Fonseca Sardá

Za okny se pomalu ale jistě ochlazuje a řada z nás hledá různé způsoby, jak se zahřát. Jedním z nich je pití čaje. Pečené čaje jsou chutným a zdravým horkým nápojem, který si navíc můžete připravit sami doma a obdarovat jím své blízké. Proč pečený čaj vlastně není čaj a jak jej připravit?

Pečený čaj
Pečený čaj
Foto: congerdesign z Pixabay

Když se řekne „čaj“, většině lidí se nejspíše vybaví buďto porcovaný, sáčkovaný čaj, nebo sypaný čaj. Mnozí z vás se ale jistě již někdy setkali také s takzvanými pečenými čaji. Pečené čaje můžete zakoupit v nejrůznějších obchůdcích, na tržištích, v e-shopech, ale můžete si je také poměrně snadno, rychle a relativně levně vyrobit také sami doma. Co to vlastně pečené čaje jsou, proč se jim někteří zdráhají říkat čaje, a jak je připravit doma?

Není čaj jako čaj. Jak vypadá ten pečený?

Pravověrní milovníci čaje si možná povzdechli již při samotném čtení nadpisu. Pravdou je, že to, co nazýváme pečenými čaji, by znalec čaje za čaj vlastně ani neoznačil. Výraz „čaj“ by se správně měl používat pouze v případě nápoje, připraveného z listů čajovníku. V čajovnách a specializovaných prodejnách se ovocné čaje často označují výrazem „nečaj“, my ale zůstaneme u nesprávného, leč zavedeného označení.

Nečaje mají v našich zemích paradoxně vlastně delší tradici než pravé čaje z listů čajovníku. Ty se k nám totiž podle dostupných pramenů dostaly až v průběhu devatenáctého století. Do té doby naši předkové vařili nálevy z různých bylinek – většinou podle toho, co zrovna potřebovali vyléčit – nebo si připravovali horké nápoje z ovoce, listů maliníků, běžně se do tehdejších čajů přidávaly například také slupky z jablek. 

Pečený čaj se na rozdíl od sypaného či sáčkového čaje prodává ve skleničkách, přičemž si jej můžete na první pohled často snadno splést s marmeládou. Pravdou je, že takový pečený čaj nemá v mnoha ohledech k marmeládě příliš daleko. Na chleba si jej ale opravdu raději nemažte. Pečený čaj se obvykle skládá z několika druhů ovoce, tepelně zpracovaných v troubě. Pro lepší chuť se do některých pečených čajů přidává nejrůznější koření, cukr, med a někdy třeba také rum. 

Pečený čaj ve skleničkách vypadá opravdu lákavě a je také skvělým dárkem – třeba k Vánocům. Pokud se vám za pečené čaje nechce utrácet, můžete si je vyrobit sami doma. Domácí výroba pečeného čaje má řadu výhod. Ušetříte, budete mít dokonalou kontrolu nad všemi ingrediencemi a navíc můžete své bližní potěšit vlastnoručně vyrobeným dárkem, o kterém se říká, že vždy potěší ze všeho nejvíce. 

Rum, cukr i badyán ano. Banánům se raději vyhněte

Při přípravě domácího pečeného čaje se meze vaší fantazii příliš nekladou. Můžete do něj přidat jablka, jahody, maliny, nebo třeba rybíz, který se vám v létě urodil opravdu požehnaně a se kterým si už nevíte rady. Existuje ale ovoce, kterému byste se při přípravě pečeného čaje měli vyhnout – jsou jím měkké plody, jako třeba banány nebo meruňky. 

Kromě ovoce můžete do pečeného čaje přidat různé koření. Vděčnou přísadou bývá skořice, vanilka, badyán nebo třeba hřebíček či zázvor. Někteří do pečeného čaje přidávají i rum.

Pečený čaj recept – ovocem nešetřete, kouzlete s cukrem a kořením

Základními ingrediencemi na pečený čaj je ovoce a cukr, ideálně v poměru půl kilogramu cukru na jeden kilogram ovoce. Je jen na vás, zda chcete připravit čaj spíše kyselejší (v tom případě tomu přizpůsobte také výběr ovoce) nebo sladší. Ovoce pečlivě omyjte, očistěte, zbavte případných pecek a jader, nakrájejte na drobné kousky, podle potřeby přidejte koření a smíchejte s cukrem.

Nemusíte se omezovat jen na bílý cukr, výbornou službu vám prokáže i cukr třtinový. Pokud máte rádi ostřejší chuť a chcete, aby vám čaj déle vydržel, můžete přidat konzervant v podobě rumu, slivovice, nebo třeba griotky, bohatě vám postačí 1 dcl na kilogram ovoce. Vše důkladně promíchejte.

Směs rovnoměrně rozložte na plech a pečte v troubě předehřáté na 180 – 200° C. Vše pečlivě hlídejte, protože doba pečení závisí na výběru ovoce, obvykle by ale neměla přesáhnout 30 – 40 minut. Směs čas od času opatrně promíchejte, a jakmile ovoce pustí šťávu, můžete začít pečeným čajem plnit čisté, suché skleničky. Plné skleničky nechte vychladnout víčkem dolů.


Štítky: Dárek, Čaj, Podzim
Autor: Amaya Fonseca Sardá, Zdroj: ireceptar.cz, bydlimekvalitne.cz


  Diskuze (0 příspěvků)


Témata




EnergoZrouti.cz - zprávy, které hýbou světem