Spolu s tím, jak se blíží vánoční svátky, se na pultech obchodů objevují nejrůznější druhy ořechů a oříšků. Tuto potravinu bychom ale – pokud nejsme alergici – měli konzumovat po celý rok. Čím nám ořechy prospívají a které základní druhy jsou u nás k sehnání?
Ořechy jsou plody stromů a keřů z čeledi ořešákovitých, někdy jsou ale za ořechy laicky označovány i jiné druhy plodů, jako třeba peckovice (vlašské ořechy, mandle) nebo luštěniny (podzemnice olejná aneb burské ořechy či arašídy). Jedná se vlastně o jakési ovoce-neovoce, protože ořechy jsou v podstatě zároveň semena.
Ořechy nepatří zdaleka jen do vánočního pečiva. Jedná se o potravinu, kterou bychom v přiměřeném množství měli ideálně konzumovat po celý rok. Proč? Pravidelnou konzumací kvalitních ořechů totiž prospíváme svému zdraví.
Jistě máte vyzkoušené, že vám hrst oříšků rychle a efektivně dodala dostatek potřebné energie. Tím ale výčet pozitivních dopadů konzumace ořechů zdaleka nekončí. Pokud jsou ořechy kvalitní a v dobrém stavu, jsou doslova nabité vydatnou porcí vitamínů a minerálů.
Ořechy jsou mimo jiné například spolehlivou zásobárnou vitamínu E, kyseliny listové, hořčíku, železa, sterolů a fytoestrogenů. Díky této zdravé výbavě prospívají naší imunitě, mají pozitivní vliv na stav našich vlasů, nehtů a pokožky, ale dokáží také přispět ke snížení hladiny „špatného“ cholesterolu v krvi.
Konzumací ořechů si zajistíme dostatečný přísun prospěšných bílkovin, a ořechy nám také pomáhají zachovat si zdravé cévy, srdce a krevní oběh.
K českým Vánocům již řadu let nedomyslitelně patří vlašské ořechy. Jedná se o plody ořešáku královského, které jsou doslova nabité antioxidanty. Vlašské ořechy dále obsahují draslík, hořčík, selen, zinek, měď, mangan, a samozřejmě – stejně jako ostatní druhy – taky omega-3 nenasycené mastné kyseliny.
Konzumace kvalitních vlašských ořechů přispívá ke snížení cholesterolu v krvi, správnému fungování metabolismu, pomáhá udržet správnou hladinu cukru v krvi, a podporuje také zdraví našich kostí.
Lahodné lískové oříšky rádi konzumujeme nejen samotné, ale třeba také jako součást různých sladkých pochoutek, jako je čokoláda, dezerty nebo nejrůznější pomazánky. V lískových oříšcích najdeme bohatou zásobu vitamínu E, vápníku, hořčíku, kyseliny listové, ale třeba také vitamínů skupiny B, železa, selenu nebo zinku.
Konzumací lískových oříšků prospíváme našemu zraku, krevnímu cukru i mozku, a látky v nich obsažené mají také příznivý vliv na stav a funkci našeho kardiovaskulárního systému.
V posledních letech stoupá také popularita kešu ořechů, a není se čemu divit. Tyto ořechy se vyznačují nejenom lahodnou netradiční chutí, ale obsahují také plno vitaminu E, niacinu, hořčíku, kyseliny listové, vápníku, hořčíku a fosforu.
Konzumace kešu ořechů má příznivý vliv na hladinu našeho krevního cukru, zdraví a regeneraci našich buněk, a díky vysokému obsahu vlákniny umí také podpořit naše trávení.
Kdo by neměl v lásce mandle? Tyto ořechy mají široké spektrum využití – můžeme je konzumovat samotné, přidávat je do pečiva, dezertů a sladkostí, ale můžeme si z nich vyrobit také lahodný „mléčný“ nápoj. Mandle se používají také k výrobě marcipánu.
Spolu s mandlemi dodáme našemu organismu potřebnou dávku vápníku, hořčíku, železa, zinku a fosforu, ale třeba také draslíku či vitamínu E. Konzumace mandlí má blahodárný vliv na zdraví našich vlasů, nehtů, zubů i pokožky, a umí také příznivě ovlivnit naši náladu.
Pistácie jsou oblíbenou pochoutkou, kterou si často dopřáváme jen tak, třeba při sledování televize. Z těchto oříšků si ale můžeme vyrobit také lahodný krém, zmrzlinu, přidávat ji do dezertů, ale třeba také do některých salátů.
Pistácie díky obsahu fytosterolů přispívají k účinnému snížení hladiny cholesterolu v krvi, a lze je konzumovat také v rámci prevence některých onkologických onemocnění. Obsahují také plno thiaminu, draslíku, vitamínu E a A, hořčíku a vápníku. Pomáhají povzbudit náš nerovový systém a posílit imunitu.
Makadamové ořechy jsou často vyhledávány nejen pro svou zvláštní, lahodnou, jemnou chuť, ale také kvůli svému příznivému vlivu na lidské zdraví. V makadamových ořeších najdeme bohatou zásobu hromady prospěšných látek.
S jejich konzumací do našeho těla dostaneme dostatek selenu, fosforu, vápníku, železa, vitamínu E, niacinu a flavinoidů. Konzumací makadamových ořechů povzbudíme naši paměť a učení, a prospíváme také svému kardiovaskulárnímu systému.
Skoro polovina britských řidičů podle nového průzkumu pojišťovací společnosti NFU Mutual neuvažuje v příštích...
Největší německý automobilový klub ADAC nabídne od začátku června svou servisní službu i pro cyklisty. Současní...