mubu.cz
Můj profil        Vyhledávání
HLAVNÍ STRÁNKAZPRÁVYKULTURAZVÍŘATA

Když koření léčí. Poklady z pultů obchodů, které využijete nejen při vaření

Autor: Amaya Fonseca Sardá
TwitterFacebook
16. 11. 2021, 06:48
Amaya Fonseca Sardá

Bez koření se při vaření a pečení neobejdeme. Koření dodává našim jídlům tu správou chuť, dokáže zjemnit i dodat zajímavou pikantnost. Některé druhy koření ale mají také velmi pozitivní vliv na naše zdraví. Které to jsou?

Kurkuma
Kurkuma
Foto: Karl Solano / Pexels

Své zdraví můžeme ovlivnit celou řadou různých faktorů. Nejdůležitější je bezpochyby prevence a zdravý životní styl. Ke zlepšení zdraví nám ale mohou dopomoci i potraviny, bylinky či koření, které běžně najdeme na pultech obchodů. Používání koření představuje dostupnou, účinnou a spolehlivou cestu k vylepšení našeho zdraví. Které druhy koření můžete použít nejen při vaření?

Zázvor na žaludek i při rýmě

Zázvor jistě většina z vás zná. Jedná se o užitečný kořen, který se vyznačuje protizánětlivými a antibakteriálními účinky, a který vás dokáže spolehlivě zahřát a pomoci vám při rýmě či nachlazení. Zázvor ale pomáhá také tehdy, když máte „žaludek na vodě“.

Na všechny vyjmenované neduhy spolehlivě zabírá oloupaný, nakrájený zázvor, který buďto krátce povaříte s vodou, nebo jej jednoduše zalijete vroucí vodou a podle chuti a potřeby doplníte třeba o med nebo citron. Zázvor není vhodný pro děti, diabetiky, nebo pro kardiaky.

Kurkuma – štiplavá vitamínová bomba

Zářivě žluto-oranžová kurkuma se svou nezaměnitelnou chutí patří v řadě zemí k velmi oblíbeným druhům koření, a není se čemu divit. Kromě toho, že dodá ten správný šmrnc vašim jídlům, má také neocenitelný přínos pro vaše zdraví.

Kurkuma neboli indický šafrán se může pochlubit protizánětlivými účinky, a je také silným antioxidantem. Kurkumin na sebe váže toxiny, dokáže pomáhat v boji s celou řadou různých zánětů, a navíc také povzbudí vaše zažívání. Kurkumu můžete užívat i v rámci prevence.

Kurkuma má svá specifika – účinkuje zejména ve spojení s černým pepřem a skvěle se rozpouští v tucích. Pokud si chcete doma připravit nápoj z kurkumy, rozpusťte v trošce olivového oleje jednu až dvě lžičky kurkumy a přidejte trochu černého pepře. Zalijte vroucí vodou a dobře rozmíchejte. Podle chuti můžete po vychlazení přidat trošku citronu.

Hřebíček na zuby i na bolení v krku

Asi jen v málokteré české kuchyni byste nenašli hřebíček. Toto voňavé koření se používá při vaření i pečení, a v kuchyni má velmi dlouhou tradici. Kromě zmíněného vaření a pečení ale můžete hřebíček využít také při léčbě některých neduhů.

Hřebíček vám dokáže účinně dočasně ulevit například od nepříjemné bolesti zubů, a to díky svým mírným analgetickým účinkům. Blahodárně působí také na bolavý krk, stejně jako na nejrůznější neduhy v ústní dutině.

Chcete-li ulevit od bolesti zubů, zkuste chvíli opatrně žvýkat hřebíček, a po čase jej vyplivněte. Při boji s bolestí v krku můžete použít odvar z hřebíčku, který můžete doplnit o med a citron. Z hřebíčku si můžete vyrobit také domácí tinkturu. Stačí jedno balení hřebíčku ponořit do litru alespoň 60% lihu, přidat kousek skořice a nechat dva týdny louhovat na tmavém místě. Tinkturku můžete využít k vyplachování úst nebo potírání dásní.

Skořice – ideální parťák na zimu

Skořici nemusíte zdaleka využít jen při pečení vánočního či jiného cukroví. Toto koření asijského původu má totiž kromě jiného také výrazné léčivé účinky. Vyznačuje se desinfekčními a antibiotickými schopnostmi, a umí prospět nejen vašim dýchacím cestám, ale také zažívacímu traktu.

Díky jejím zahřívacícm účinkům skořici oceníte zejména v chladných podzimních a zimních měsících. Skořice vám pomůže snížit krevní tlak, podporuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení. Pomáhá také při kašli, nachlazení a dalších podobných onemocněních.

Skořici můžete ve velkorysém množství přidávat nejen třeba do vašich čajů, ale zajímavým způsobem ochutí také vaši ranní kávu, hodí se i do ovesné, rýžové či krupicové kaše. 

Bobkový list a majoránka aneb zázrak proti kašli

Zejména v podzimním a zimním období se řada z nás potýká s nepříjemným kašlem. Proti kašli vám může skvěle pomoci sirup, vyrobený z bobkového listu. Jeho příprava je překvapivě jednoduchá.

Do vody vložte deset bobkových listů a vařte ve 250 mililitrech vody po dobu patnácti minut. Poté vše zceďte, tekutinu opět uveďte do varu a přidejte sedm lžic cukru. Přidejte šťávu z jednoho citronu, dávejte si ale pozor, aby se do sirupu dostala pokud možno jen štáva, nikoliv kousky samotného citronu.

Nechte ještě jednou přejít varem a poté hotovou tekutinu slijte do skleničky. Zavřete skleničku a nechte vychladnout dnem vzhůru. Sirup spotřebujte do dvou týdnů, užívejte jednu čajovou lžičku třikrát denně.

Proti kašli také výborně zabírá majoránka, ze které si můžete během chvilky vyrobit účinný odvar. Jednu lžičku sušené majoránky zalijte čtvrt litrem studené vody a přiveďte k varu. Po odstavení nechte louhovat zhruba čtvrt hodiny, zceďte, a poté stačí už jen podle chuti doplnit citron a med.


Štítky: Koření, Zdraví, Jídlo
Autor: Amaya Fonseca Sardá, Zdroj: Vegmania.cz, Living.iprima.cz, Medicalnewstoday.com


  Diskuze (0 příspěvků)


Témata




EnergoZrouti.cz - zprávy, které hýbou světem