mubu.cz
Můj profil        Vyhledávání
HLAVNÍ STRÁNKAZPRÁVYKULTURAZVÍŘATA

Dýňová sezóna je tu: Připravte si doma lahodné pochoutky z dýní

Autor: Amaya Fonseca Sardá
TwitterFacebook
11. 10. 2021, 16:07
Amaya Fonseca Sardá

K podzimní sklizni patří také dýně. Tyto lákavě vypadající plody všech různých barev, velikostí a tvarů můžeme v tomto období vídat všude. Jaké druhy dýní jsou u nás nejčastěji k sehnání a jaké recepty si z nich můžete připravit?

Dýňová polévka
Dýňová polévka
Foto: Bernadette Wurzinger / Pixabay

K podzimní úrodě neodmyslitelně patří také dýně. Tyto krásně vypadající plody můžete sehnat ve všech možných podobách, velikostech i zbarveních. Drobnější varianty dýní a podobných plodů můžete využít k výrobě kouzelných podzimních dekorací, v dnešním článku ale bude řeč o dýních, ze kterých si můžete připravit lahodné pokrmy. Jaké druhy dýní můžete u nás na podzim sehnat a co všechno z nich lze připravit?

Špagetová, hokaidó nebo máslová. Paleta dýní je opravdu pestrá

Ať už zavítáte do většího supermarketu nebo třeba na farmářské trhy ve městě, nelze si nevšimnout pestré palety nejrůznějších druhů dýní. Typů dýní je opravdu nepřeberně, u nás ale bývá nejčastěji k sehnání hokkaidó dýně, špagetová dýně, máslová dýně nebo třeba velkoplodá dýně. 

Každá z dýní má svá specifika. Jak název napovídá, špagetová dýně je zajímavá tím, že se po tepelném zpracování rozpadá na tenká vlákna, připomínající špagety. Tato dýně má méně výraznou chuť, při její přípravě můžete tedy popustit uzdu vaší fantazii při práci s kořením. Hokaidó, drobná oranžová dýně kulatého tvaru, je oblíbená mezi těmi, kteří se nechtějí příliš zdržovat přípravou. Výborně se hodí například do polévek a její výhodou je to, že není nutné ji loupat.

Máslová dýně se vyznačuje hruškovitým tvarem a světle žlutou barvou, díky své jemné chuti se hodí pro pečení i pro přípravu sladších jídel. Milovníci Halloweenu zase jistě znají dýni velkoplodou, která dokáže dorůst do opravu úctyhodných rozměrů, a která je často využívána k přípravě halloweenských dekorací. 

Koláč, polévka i rizoto. Jaké jsou recepty z dýní?

Dýně mají svou specifickou, ale nepříliš výraznou chuť. Právě díky této nevýraznosti představují vděčnou surovinu pro všechny možné druhy přípravy, vařením počínaje a sladkým i slaným pečením konče. Pokrmy z dýní mohou být opravdu různorodé, a při jejich přípravě se fantazii meze nekladou.

Na podzim vás může například příjemně zahřát dýňová polévka. K její přípravě se hodí hokaido dýně, kterou nakrájíte na drobné kousky a krátce osmahnete na rozpuštěném másle s nadrobno nakrájenou cibulí. Zalijte studenou vodou tak, aby vše bylo ponořené, a přiveďte k varu. Jakmile dýně změkne, můžete polévku dosolit, ochutit třeba muškátovým oříškem, zázvorem či chilli kořením, a rozmixovat tyčovým mixérem. Pro zjemnění chuti lze přidat smetanu, hotovou polévku můžete podávat se snítkou petržele.

Láká vás spíše dýňový koláč? Připravte si oloupanou a na kostičky nakrájenou máslovou dýni, 175 gramů hladké mouky, 110 gramů másla, 15 gramů třtinového cukru, a špetku soli. Na náplň budete potřebovat tři vejce, skořici, hřebíček, 120ml smetany ke šlehání, 100g cukru a 400 gramů zmíněné nakrájené dýně.

Z mouky, másla, cukru, soli a 40ml vody vypracujte hladké těsto. Uložte jej zabalené do lednice, a z rozšlehaných vajec, koření, cukru a smetany si připravte základ pro náplń. Dýni krátce povařte, aby změkla, a po vychladnutí ji rozmixujte a přimíchejte k náplni. Vychlazené těsto rozválejte, vložte do kulaté formy a opatrně propíchejte vidličkou. Na těsto opatrně vlijte připravenou náplň, koláč pečte v troubě vyhřáté na 190° po dobu 30 – 40 minut.

Z dýní lze připravit také chutné rizoto. Kromě dýně (například hokaido) budete potřebovat máslo, rýži, sůl, cibuli, parmezán, zeleninový vývar a trošku bílého vína. Dýni nejprve s máslem pečte zhruba 30 minut při 220° C. Poté v hrnci rozpusťte máslo, přidejte cibuli a nechte zesklovatět. Přidejte rýži a koření, velmi krátce osmahněte, a postupně přidávejte zeleninový vývar, dokud nebude rýže uvařená. Spolu s první várkou vývaru přidejte k rýži také víno. Polovinu upečené dýně rozmixujte, smíchejte s parmazánem a vmíchejte do rýže. Zbylými dýňovými kostkami posypte hotovou rýži a můžete podávat. 


Štítky: Dýně, Dýně recepty, Druhy dýní
Autor: Amaya Fonseca Sardá, Zdroj: Vitalia.cz, ireceptar.cz, recepty.cz


  Diskuze (0 příspěvků)


Témata




EnergoZrouti.cz - zprávy, které hýbou světem