Domácí hnojivo můžete vyrobit úplně zadarmo ze zbytků, které vám běžně zůstávají v kuchyni. Použít můžete nejen vaječné skořápky, ale i slupky z banánů nebo cibule.
Aby nám rostliny mohly dělat radost, musíme se o ně patřičně starat. Vyžadují si nejen vhodné místo, sluneční svit a zálivku, ale také hnojivo. To je většina lidí zvyklá kupovat mnohdy za nemalé peníze. Utrácet za hnojivo je přitom zbytečné, vyrobit si ho totiž můžete doma.
Napadlo by vás využít zbytky z kuchyně pro výrobu domácího hnojiva? Ještě než tenhle nápad zavrhnete, měli byste vědět, že na něho sázely už naše babičky. Dokázaly využít zbytky, které by jiní bezmyšlenkovitě zlikvidovali, a vyrobit z nich domácí hnojivo, ze kterého si pěstované rostliny vzaly to nejlepší. Neutratily tak přitom ani korunu a květinám se skvěle dařilo.
Když sníte banán, slupku vyhodíte. A to je škoda. Z banánové slupky můžete vyrobit výživné domácí hnojivo, které prospěje především orchidejím – použít ho lze i na jiné rostliny. Stačí přitom tak málo!
Slupky z banánu nejdříve nechte dobře vyschnout. Můžete je nechat sušit na sluníčku nebo je vložit na plechu do trouby na nízkou teplotu. Uschlé slupky rozdrťte na prášek. Ten smíchejte s 200 ml vroucí vody, dobře promíchejte a nechte vystydnout. Roztokem poté zalévejte květiny.
Pokud si rádi vychutnáte pořádného turka, zbylý lógr po jeho vypití nevyhazujte. Z kávové sedliny vyrobíte hnojivo bohaté na draslík. Ten pomůže rostlinám stát se odolnějšími vůči chorobám.
Lógr musíte nejdříve dobře vysušit, jinak vám začne plesnivět a pak ho opravdu můžete vyhodit. Sedlina se dá k rostlinám buď nasypat nebo z ní můžete vyrobit tekuté hnojivo. Smíchejte dvě lžíce kávové sedliny s jedním litrem studené vody, nechte po dobu jednoho dne macerovat a poté s ním zalévejte květiny.
Cibulové slupky často končí v koši. Většina lidí pro ně nenachází další využití, my bychom ale o jednom věděli. Určitě uvítáte, že domácí hnojivo z cibulových slupek si nevyžaduje žádnou přípravu. Slupky totiž můžete použít tak, jak jsou.
Slupky z cibule stačí přimíchat do zeminy. Použít je můžete jak u rostlin, které pěstujete doma v truhlíku, tak i u těch, které máte venku na záhonku.
Pro babičky bylo plýtvání jídlem naprosté tabu. Uměly si totiž jídla vážit a využít každý ždibeček. I my bychom měli jít v jejich šlépějích a máme-li tu možnost, měli bychom se naučit zbytky jídla využít vhodným způsobem. Vyrobte ze starého chleba domácí hnojivo na rostliny.
Jak na to? Velmi jednoduše! Stačí převařit litr vody a do něho vložit 30 g ztvrdlého (ale pozor – ne plesnivého!) chleba. Nádobu uzavřete, nechte 24 hodin stát na tmavém místě a poté přeceďte. Používejte dle libosti.
Co uděláte se skořápkami? Většina lidí je vyhodí. Kdo má slepice, ten skořápky suší, následně je drtí a podává zpátky slepicím. Jestli ale slepice nemáte, slupky ani přesto vyhazovat nemusíte. Použijte vaječné skořápky jako hnojivo vyrobené podomácku.
I tady není třeba složité přípravy. Skořápky jednoduše nadrťte a přidejte je do hlíny. I zde je můžete smíchat s hlínou doma v truhlíku nebo je přidat do zeminy venku nazáhonku.
Skoro polovina britských řidičů podle nového průzkumu pojišťovací společnosti NFU Mutual neuvažuje v příštích...
Největší německý automobilový klub ADAC nabídne od začátku června svou servisní službu i pro cyklisty. Současní...