mubu.cz
Můj profil        Vyhledávání
HLAVNÍ STRÁNKAZPRÁVYKULTURAZVÍŘATA

Bylinkové čaje už jsou nuda, máme pro vás tipy na nápoje které vás na podzim zaručeně zahřejí

Autor: Alžběta Komrsková
TwitterFacebook
18. 10. 2021, 14:04
Alžběta Komrsková

Heřmánkový, lipový, mátový… Už vás bylinkové čaje začínají nudit? Vyzkoušejte chutné podzimní nápoje, které vás zahřejí i v té nejhorší plískanici.

Kurkumové latté
Kurkumové latté
Foto: Paulo Evangelista / Unsplash

Podzim je bezpochyby obdobím čajů – déšť za oknem přímo vyzývá k tomu, abychom si dali šálek horkého nápoje a neustálá nachlazení zase nahrávají léčivým bylinkám. Pokud však nehledáte léčivé účinky, ale spíše výbornou a netradiční chuť, máme pro vás několik tipů na skvělé podzimní nápoje, které zlepší i ten nejchmurnější den.

Chai latté čili dáta masala

Dáta masala je tradiční indický nápoj připravený z černého čaje, hřebíčku, kardamomu, zázvoru, bílého pepře a skořice. Zatímco v kavárnách na něj narazíte především pod názvem chai latté, v obchodech s kořením naopak směs na jeho přípravu najdete spíše pod původním indickým názvem. Směs koření si však můžete namíchat i sami – všechna koření dejte ve stejném poměru, až na pepř, kterého přidáme jen špetku pro lehce štiplavou chuť, která prohřeje.

Samotná příprava je opravdu jednoduchá – stačí povařit koření ve vroucí vodě a následně nechat přibližně hodinu louhovat (pokud však máte málo času, deset minut postačí). Následně přidáme sypaný černý čaj, povaříme a opět necháme deset minut louhovat. Na závěr přilijeme plnotučné mléko a přidáme cukr dle chuti a opět přivedeme k varu. Jakmile je hotovo, nápoj přecedíme přes sítko a ještě horký podáváme.

Londýnská mlha

Pokud jste o tomto nadýchaném nápoji ještě neslyšeli, vězte, že přicházíte o hodně. Ocení ho zejména milovníci černého čaje, vanilky a levandule. Na jeho přípravu budeme potřebovat čaj Earl Grey, mléko a vodu (ve stejném poměru), vanilkový cukr a sušenou levanduli.

Začneme tím, že přivedeme vodu k varu a uvaříme čaj. Zatímco se čaj louhuje, v malém kastrůlku zahřejeme mléko, přidáme lžíci sušené levandule a za stálého míchání necháme povařit. Poté odstavíme ze sporáku a pomocí ručního šlehače našleháme do krásně nadýchané pěny. Na závěr osladíme čaj černým cukrem, zalijeme levandulovou mléčnou pěnou a můžeme podávat!

Kurkumové latté

Tento zářivě žlutý nápoj patří ke stálicím především u milovníků zdravé stravy, kteří se snaží nahradit kávu a černý čaj zdravějšími alternativami. Kromě veselé barvy totiž nabízí i řadu zdravotních benefitů, jako jsou například antioxidační a protizánětlivé účinky.

Na jeho přípravu budeme potřebovat mléko, kurkumu, skořici, špetku pepře a zázvor. Pokud sladíte, nachystejte si také med či javorový sirup. A jak na přípravu? Ta je opravdu jednoduchá! Stačí jednotlivé ingredience smíchat a přivést k varu. Na závěr posypeme skořicí a ještě teplé podáváme.

Champurrado

Na závěr pro vás máme pro vás opravdu netradiční recept na mexickou horkou čokoládu. Na její přípravu budete potřebovat hořkou čokoládu, třtinový cukr, vanilku, skořici, mléko, vodu a kukuřičnou mouku (ano, čtete správně – co by to ale bylo za mexický recept bez kukuřičné mouky?).

A jak na to? Nejprve v mléce povaříme čokoládu spolu s cukrem a skořicí, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Následně smícháme teplou vodu s kukuřičnou moukou do hladké tekutiny, kterou přidáme spolu s vanilkou a špetkou soli do mléka s čokoládou. Vše za stálého šlehání povaříme na nízkém plameni. Nakonec nalijeme do hrnečků a podáváme poprášené skořicí. Dobrou chuť! 


Štítky: Nápoj, čaj, Recept
Autor: Alžběta Komrsková, Zdroj: evermine.com, isabeleats.com


  Diskuze (0 příspěvků)


Témata




EnergoZrouti.cz - zprávy, které hýbou světem