Heřmánkový, lipový, mátový… Už vás bylinkové čaje začínají nudit? Vyzkoušejte chutné podzimní nápoje, které vás zahřejí i v té nejhorší plískanici.
Podzim je bezpochyby obdobím čajů – déšť za oknem přímo vyzývá k tomu, abychom si dali šálek horkého nápoje a neustálá nachlazení zase nahrávají léčivým bylinkám. Pokud však nehledáte léčivé účinky, ale spíše výbornou a netradiční chuť, máme pro vás několik tipů na skvělé podzimní nápoje, které zlepší i ten nejchmurnější den.
Dáta masala je tradiční indický nápoj připravený z černého čaje, hřebíčku, kardamomu, zázvoru, bílého pepře a skořice. Zatímco v kavárnách na něj narazíte především pod názvem chai latté, v obchodech s kořením naopak směs na jeho přípravu najdete spíše pod původním indickým názvem. Směs koření si však můžete namíchat i sami – všechna koření dejte ve stejném poměru, až na pepř, kterého přidáme jen špetku pro lehce štiplavou chuť, která prohřeje.
Samotná příprava je opravdu jednoduchá – stačí povařit koření ve vroucí vodě a následně nechat přibližně hodinu louhovat (pokud však máte málo času, deset minut postačí). Následně přidáme sypaný černý čaj, povaříme a opět necháme deset minut louhovat. Na závěr přilijeme plnotučné mléko a přidáme cukr dle chuti a opět přivedeme k varu. Jakmile je hotovo, nápoj přecedíme přes sítko a ještě horký podáváme.
Pokud jste o tomto nadýchaném nápoji ještě neslyšeli, vězte, že přicházíte o hodně. Ocení ho zejména milovníci černého čaje, vanilky a levandule. Na jeho přípravu budeme potřebovat čaj Earl Grey, mléko a vodu (ve stejném poměru), vanilkový cukr a sušenou levanduli.
Začneme tím, že přivedeme vodu k varu a uvaříme čaj. Zatímco se čaj louhuje, v malém kastrůlku zahřejeme mléko, přidáme lžíci sušené levandule a za stálého míchání necháme povařit. Poté odstavíme ze sporáku a pomocí ručního šlehače našleháme do krásně nadýchané pěny. Na závěr osladíme čaj černým cukrem, zalijeme levandulovou mléčnou pěnou a můžeme podávat!
Tento zářivě žlutý nápoj patří ke stálicím především u milovníků zdravé stravy, kteří se snaží nahradit kávu a černý čaj zdravějšími alternativami. Kromě veselé barvy totiž nabízí i řadu zdravotních benefitů, jako jsou například antioxidační a protizánětlivé účinky.
Na jeho přípravu budeme potřebovat mléko, kurkumu, skořici, špetku pepře a zázvor. Pokud sladíte, nachystejte si také med či javorový sirup. A jak na přípravu? Ta je opravdu jednoduchá! Stačí jednotlivé ingredience smíchat a přivést k varu. Na závěr posypeme skořicí a ještě teplé podáváme.
Na závěr pro vás máme pro vás opravdu netradiční recept na mexickou horkou čokoládu. Na její přípravu budete potřebovat hořkou čokoládu, třtinový cukr, vanilku, skořici, mléko, vodu a kukuřičnou mouku (ano, čtete správně – co by to ale bylo za mexický recept bez kukuřičné mouky?).
A jak na to? Nejprve v mléce povaříme čokoládu spolu s cukrem a skořicí, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Následně smícháme teplou vodu s kukuřičnou moukou do hladké tekutiny, kterou přidáme spolu s vanilkou a špetkou soli do mléka s čokoládou. Vše za stálého šlehání povaříme na nízkém plameni. Nakonec nalijeme do hrnečků a podáváme poprášené skořicí. Dobrou chuť!
Skoro polovina britských řidičů podle nového průzkumu pojišťovací společnosti NFU Mutual neuvažuje v příštích...
Největší německý automobilový klub ADAC nabídne od začátku června svou servisní službu i pro cyklisty. Současní...